Europén kommer från början från fritt levande kattpopulationer i Norden. Varifrån dessa katter från yttersta början kom råder det delade meningar om. Troligen kom de hit med vikingarna från Egypten och sydeuropa och blandades sedan med européisk vildkatt och kunde på så vis snabbare anpassa sig till vårt kalla klimat. Kroppsbyggnaden blev genom anpassningen grövre, pälsen blev tätare och underull blev tjockare för att värma mer.

Redan på 400-talet e.Kr. har man funnit belägg för att det fanns tamkatter i Sverige. Många anser att brunagouti (brunmönstrat) är den ursprungliga färgen på europén. Rasen är en av av de äldsta registrerade raserna inom FIFé. De första européerna registrerades 1946 inom Svenska Kattklubben. Rasen hette ursprungligen Svensk Huskatt, sedan Européiskt korthår och nu slutligen Europé.

Tyvärr fanns från början ingen utarbetad rasstandard och de britter som importerades till Sverige registrerades som européer, vilket var mycket olyckligt för europén. Britterna tyckte nämligen att deras ras skulle vara lite grövre och blandade bland annat in perser, inblandningar som absolut inte är tillåtet inom européaveln. Först 1982 separerades europén från britten och fick en egen rasstandard inom FIFe.

Under separeringen uppstod tre olika typer, den nordiska typen, den brittiska typen samt katter som var mitt imellan. Detta har lett till att många européer har någon eller några britter långt bak i sin härstamning. Även Amerikanskt korthår förekommer, eftersom Chanthaburi Billy The Kid importerades från USA för att förbättra svartsilvertabbyn. Dessa raser har troligen samma ursprung och på den tiden som inblandningen skedde var raserna relativt lika och torde inte ha gjort europén någon större skada.

Europén ska ha ett alldeles eget utseende och får inte ha någonting i sitt utseende som påminner om någon annan ras. Europén är en medelstor till stor katt och skall vara alltigenom en proportionerlig och lagom katt i alla avseenden. Den har inga rasbundna sjukdomar eller defekter och kan ses som en väldigt sund och frisk katt.

Européer har underbar personlighet, jag upplever den som glad, positiv och sällskaplig katt. Den är också mycket intelligent och klok och detta ihop med dess lekfullhet och livlighet gör den till en underbar kompis! Den är också väldigt tillgiven sin familj och ger tillbaka minst lika mycket som den får. Européns rasstandard finns att läsas under "Rasstandard".


S*Hafvets Qvarn Dexter 8 mån


IC S*Hafvets Qvarn Isola med kull


EC Parlörs Estrella, foto Ingemar Stade